Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče 2017 v kategorii ovoce a zelenina ve zpracované formě

Sedm důvodů,
aneb proč s peckou?

NAŠÍ JEDNOZNAČNOU PRIORITOU JE PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ OVOCE BEZ

JAKÝCHKOLIV CHEMICKÝCH PŘÍSAD, BARVIV A KONZERVANTŮ.

 

Dali jsme si za cíl se co nejvíce přiblížit tzv. RAW FOOD - syrové, tepelně

neupravované stravě se zachováním maximálního množství enzymů - látek řídících většinu

biochemických procesů v těle všech živých organismů, člověka nevyjímaje.

 

Nechceme "deklasovat" ovoce pocházející z produkce naší biofarmy na úroveň

průmyslově pěstovaných, sušených a následně chemicky stabilizovaných výrobků běžně

dostupných na našem maloobchodním trhu.

 

Této prioritě se snažíme po vzoru našich předků přizpůsobit veškeré technologické

postupy na uchování (konzervaci) čerstvě sklizeného ovoce bez výše uvedených aditiv,

případně se vyhnout jiným způsobům nutričního znehodnocování ovoce, jako je např.

sterilace, kandování řepným cukrem a pod...

 

Přestože vlastníme plně automatický stroj na odpeckování švestek, dosavadní zkušenosti při

zpracování ovoce nám ukazují, že dojde-li k porušení obalu (slupky), stává se vlastní dužnina

po následném nevhodném skladování nebo distribuci náchylnější ke kontaminaci škodlivými

mykotoxiny způsobujícími rozklad potravin.

 

http://www.potravinynapranyri.cz/švestky

 

Nakonec to asi sami znáte třeba s jablky. S neporušenouslupkou Vám vydrží ve sklepě do jara.

Zkuste je ale rozpůlit... Ten nejlepší obal je prostě z přírody. Samozřejmě,

vysušíme - li je “na troud”, tak riziko plísní nehrozí, nicméně mymáme v plánu

dodávat Vám chutnající zdravou potravinu a ne munici...

 

To je tedy důvod, proč jsme se rozhodli v současné době jít cestou sušení švestek

vcelku - s peckou. Tyto sice někomu poskytují určitý diskomfort při konzumaci, nicméně to

má i své výhody, ale o tom níže...

 

Sušení plodů vcelku je jak energeticky, tak i časově náročnější než sušení plodů

vypeckovaných. Zatímco sušení vypeckovaných “otevřených nebo rozpůlených” švestek trvá

cca 24 hodin, tak sušení plodů vcelku trvá dvakrát tak dlouho, což samozřejmě v době

sklizně, kdy je zapotřebí zpracovávat maximum úrody v co nejkratší možné době, zpomaluje

proces sušení, čímž dochází k poklesu produkce na polovinu, nicméně náklady na energie

zůstávají stejné jako při sušení dvojnásobného množství plodů vypeckovaných.

 

 

PROČ TEDY S PECKOU?

 

1)
Švestky, slivky, trnky nebo chcete-li karlátka nebo kadlátky rostou a dozrávají prostě s

peckou. Trháte je s peckou, na trhu je kupujete s peckou, tak proč je tedy i neusušit s peckou ?
:-)

 

2)
Naši předkové nejen švestky, ale třeba i třešně nebo višně sušily vždy vcelku a s peckou. A

nebyli to žádní hlupci, kteří by je neuměli vypeckovat. Oni tenkrát věděli, proč to tak dělají...

 

3)
Porušením slupky a vystavení dužniny vlivu vzduchu, světla a tepla dochází ke ztrátám

cenných vitamínů, viz:

https://www.cpzp.cz/clanek/983-0-Ztraty-vitaminu-v-potravinach.html

 

4)
Vypeckované plody s porušenou slupkou jsou náchylnější ke vzniku plísní.

 

5)
Na obalech všech vypeckovaných sušených švestek vás upozorní, že mohou obsahovat zbytky

roztříštěných pecek. A to vám u těch našich s JEDNOU VELKOU PECKOU nehrozí !
:-)

 

6)
Přijedete-li k nám do sušárny, na první pohled uvidíte, na kterých sítech sušíme vypeckované

plody. Proč vás připravovat o ten skvělý nektar se spoustou vitamínů a dalších cenných látek?

 

7)
A na závěr... Když jsem se ze ptal jednoho Moraváka, jak suší švestky, jestli s peckou nebo bez,

tak mi odpověděl:

“Trnky suším s peckou, alespoň jich potom tolik nezožeru, a nehrozí mi, že sa po...!”
:-)

 

 

ŠVESTKY NAŠE VŠECKY MAJÍ PROSTĚ PECKY ! :-)

 

X

Zahájení předávání cen
Zahájení předávání cen
Hejtman Ústeckého kraje O. Bubeníček předává Certifikát regionálního výrobku Ústeckého kraje
Ředitel SZIF Severozápad ing. Karel Sekáč blahopřeje k ocenění
Náměstek ministra zemědělství pro vědu, výzkum a vzdělávání ing. Pavel Sekáč gratuluje k ocenění
Krajská radní pro kulturu a památkovou péči, zemědělství, životní prostředí a venkov Jitka Sachetová blahopřeje k ocenění
Diecézní biskup, Mons. Mgr Jan Baxant blahopřeje k ocenění
Obchodní, marketingová a provozní ředitelka výstaviště Litoměřice Michaela Mokrá blahopřeje k ocenění
Společná fotografie s ostatními oceněnými
Společná fotografie s ostatními oceněnými
S předsedou Krajské agrární komory Ústeckého kraje Jaroslavem Brožkou (vlevo) a Jiřím Vackem velkostatkářem z Cetnova (vpravo) :-)
Na tiskové konferenci s ministrem životního prostředi R. Brabcem, hejtmanem O. Bubeníčkem a ředitelkou Okresní agrární komory v Mostě L. Holadovou


Hejtman Ústeckého kraje O. Bubeníček předává Certifikát regionálního výrobku Ústeckého kraje na výstavě Zahrada Čech 2017 v Litoměřicích.
X
X